top of page
Steenanjer_Wendy.jpg

'Natuur in het Vechtdal'-projecten

Het beheer van de Facebookgroepen Natuur in Hardenberg, Natuur in Ommen en Natuur in Dalfsen (de drie Vechtdalgemeentes) wordt uitgevoerd door medewerkers van NICHE en Natuuractiviteitencentrum De Koppel. Ook de pagina Groene Agenda Vechtdal is een gezamenlijk project. Bij de drie groepen neemt NICHE het initiatief (met als beheerders Thirza Wesselink en Julian Overweg) terwijl de Groene Agenda Vechtdal vanuit De Koppel wordt onderhouden (met als beheerder Miriam Gerrits).
 

Soort van de Maand
Elke maand krijgt in de gemeente Hardenberg een (telkens wisselende) soort de speciale aandacht. De basis ligt bij teksten geschreven door het schrijversteam (dat naast Thirza en Julian bestaat uit Jari Kampjes, Wendy Langemaat en Sylvia de Vries) en foto's van Ron Goosselink. Vanuit De Koppel is Ariane Kamerman de drijvende kracht. In het gebouw heeft elke kalendermaand een eigen fysiek vak waarmee een soort-van-de-maand-wand is gevormd. Elk van de twaalf bevat een verkorte tekst, de foto en objecten die te maken hebben met het belichte organisme.

De teksten en foto hebben tevens een prominente plek op https://www.dekoppel.com/ en een aantal maal per jaar verschijnt de Soort van de Maand als terugkerende rubriek in De Toren; een wekelijkse regiokrant met een oplage van 60.000 stuks. Ook Omroep NOOS werkt mee aan het project door maandelijks een vaste dag te besteden aan de soort op de Kabelkrant (regio TV) waarbij leden van Natuur in Hardenberg de foto's leveren die (met vermelding van de fotograaf) geplaatst worden. De coördinatie van de foto-uitwisseling tussen Natuur in Hardenberg, NOOS en De Koppel wordt verzorgd door Thirza. 


Naast de maandelijkse berichten publiceert de Kabelkrant allerlei mooie of interessante natuurfoto's uit de groep. Tineke Eilander (Hoofdredacteur bij Omroep NOOS) benadert actief groepsleden voor toestemming.

Natuur in Hardenberg-magazine

In 2023 is de eerste editie van 'Beleef Natuur in Hardenberg' uitgegeven. Vier van de schrijvers uit ons team hebben hier aan meegewerkt. Het project is geïnitieerd door Natuuractiviteitencentrum en Anjerpunt De Koppel, Informatiepunt Hardenberg en IVN Hardenberg-Gramsbergen. Foto's zijn actief ingezonden door de leden van Facebookgroep 'Natuur in Hardenberg', waar het magazine aan gelinkt is.

Betrokken partijen

oi_logo.jpg
landschapov_logo.jpg
bottom of page